Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Certificatele de concediu medical se pot trasmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță
Certificatele de concediu medical eliberate în perioada stării de urgență instituite la nivel național în condițiile OUG 1 1/1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare, se pot transmite de către medicii curanți către persoanele asigurate și prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
Aceasta este una din prevederile cuprinse in Ordinul nr. 633/470/2020 pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, publicat in MOF 321 din 16.04.2020.
Alte prevederi:
Acordarea de concedii medicale la o data ulterioara
Certificatele de concediu medical se pot acorda și la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei stării de urgență, pentru următoarele situații:
a) în caz de sarcină și lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către medicul ortoped/chirurg;
d) situații pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
e) în caz de carantină;
f) pentru risc maternal;
g) pentru îngrijirea copilului bolnav;
h) pentru asigurații aflați în situațiile prevăzute la art. 27;
i) pentru asigurații cu afecțiunile prevăzute la art. 18 alin. (3);
j) alte situații decât cele menționate la lit. a)-i), ce necesită prelungirea concediului medical de către medicii de specialitate, alții decât medicii de familie;
k) pentru consultațiile medicale la distanță acordate în perioada stării de urgență, potrivit prevederilor legale, în cazurile care necesită concediu medical.
Certificatele de concediu medical care cuprind a 91-a zi sau depășesc 183 de zile, precum și cele acordate pentru risc maternal, în perioada stării de urgență, se eliberează și se plătesc fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale, respectiv fără avizul medicului de medicina muncii.
Certificatele de concediu medical care cuprind a 91-a zi sau depășesc 183 de zile, cele acordate pentru risc maternal, precum și cele acordate de medici, alții decât medicii de familie, care au fost eliberate până la data instituirii stării de urgență se plătesc fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale, fără avizul medicului de medicina muncii, respectiv fără avizul medicului de familie.
Recuperarea sumelor aferente concediilor medicale
Pe perioada stării de urgență, documentatia pentru recuparea sumelor de la FNUASS pe care le depun angajatorii (solicitare si centralizator concedii medicale) , precum și certificatele de concediu medical aferente solicitării se pot transmite către casele de asigurări de sănătate și prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
*** Prevederi speciale privind recuperarea sumelor aferente concediului de carantina
În cererile de recuperare a sumelor de la FNUASS NU se cuprind sumele reprezentând indemnizații de asigurări sociale de sănătate aferente certificatelor de concediu medical pentru carantină instituționalizată sau la o locație declarată sau prin izolare, ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, de care a beneficiat personalul propriu, începând cu veniturile aferente lunii martie 2020, și care au fost suportate integral de către aceste instituții.